Dokter, wat kunt u vertellen over kalium?

Dokter, wat kunt u vertellen over kalium?

In dit artikel legt dokter Dean het belang uit van kalium en de combinatie ervan met magnesium en geeft als bonus haar recept voor mineralenbouillon.

In dit artikel legt dokter Dean het belang uit van kalium in combinatie met magnesium en deelt als bonus haar recept voor mineralenbouillon. Omdat patiënten mij bijna net zo vaak vragen stellen over kalium als over magnesium, denk ik dat dit een goed onderwerp is voor mijn blog van vandaag. Ik zal het hebben over kalium en het belang ervan voor een goede gezondheid, of kaliumsupplementen een goed idee zijn, waarom er slechts 99 mg kalium in elke dosis ReMyte zit en hoe u kalium aan uw dieet kunt toevoegen.

Is kalium belangrijk voor de gezondheid?

In mijn eerdere artikelen schreef ik:
Kalium is het op twee na meest voorkomende element in het menselijk lichaam. Calcium is het eerste en fosfor het tweede. Kalium bevindt zich voor 98 procent in de cellen, terwijl 98 procent van het natrium zich buiten de cellen bevindt. De intracellulaire en extracellulaire dynamiek van kalium en natrium helpt bij het genereren en geleiden van elektrische impulsen in spiercellen en zenuwen. Calcium en magnesium reageren op dezelfde manier.

Een kaliumtekort leidt tot spierkrampen en hartritmestoornissen, zij het in mindere mate dan een magnesiumtekort. Een kaliumtekort komt namelijk veel minder vaak voor dan een magnesiumtekort.

Omdat 98 procent van het kalium zich in de cellen bevindt, kan het meten van kalium in het bloed tot misleidende resultaten leiden. Kalium is een belangrijke elektrolyt voor de pH-balans en het vasthouden van vocht. Net als de meeste andere mineralen activeert het een aantal enzymen; verrassend is dat het ook verband houdt met de suikerstofwisseling.

De relatie tussen kalium en magnesium

Een kaliumtekort kan worden vastgesteld met een bloedonderzoek, maar dit biedt geen informatie over een eventueel magnesiumtekort. Als u weinig magnesium en kalium in uw lichaam heeft, zal uw kaliumspiegel niet verbeteren als u kaliumsupplementen neemt zonder ook uw magnesium aan te vullen. Omdat artsen geen nauwkeurige magnesiumtest gebruiken, zal de onderliggende oorzaak van het probleem niet duidelijk worden. Bovendien kan een laag kaliumgehalte de concentratie magnesium in de urine verhogen en verergert een magnesiumtekort een kaliumtekort.

Moet ik kaliumsupplementen nemen?

De aanbevolen dagelijkse dosis kalium in de Verenigde Staten is 4 tot 5 GRAM per dag, omdat de concentratie kalium in het lichaam zo hoog is. U krijgt kalium binnen via uw voeding, vooral als u veel groenten eet. Dit zijn enkele voedingsmiddelen rijk aan kalium:

 • Groenten, bladgroenten
 • Bananen
 • Noten
 • Avocado’s
 • Citrusvruchten
 • Aardappelen

Waarom bevat ReMyte® zo weinig kalium?

In elke dosis ReMyte zit 99 mg kalium, omdat dit zo is bepaald in de Amerikaanse wet. Een voedingssupplement mag niet meer dan 99 mg kalium bevatten. Het kalium in ReMyte wordt echter bijzonder goed opgenomen door het lichaam dankzij de stabiliteit van de minerale ionen. Als integraal deel van de synergie tussen elektrolyten en mineralen in dit product is deze hoeveelheid kalium dus ook zeer heilzaam.

Wat als ik meer kalium nodig heb?

Een van mijn favoriete manieren om kalium aan mijn dieet toe te voegen wanneer ik voel dat ik het nodig heb, is door elke dag een kopje kaliumbouillon te maken en te drinken. Dit is mijn recept:

Kaliumbouillon

Toevoegen aan 2 liter water:

 • 2 grote aardappelen, in blokjes gesneden
 • 1 kopje fijngehakte wortelen
 • 1 kopje fijngehakte selderij, inclusief blad
 • 1 handvol bietenbladeren
 • 1 handvol quinoa
 • 1 handvol peterselie
 • 1 middelgrote ui

Kruiden voor smaak: knoflook, tijm, salie, rozemarijn.

U kunt een theelepel misopasta of runderbouillon toevoegen nadat het vocht is verdampt om de smaak te verbeteren of als u extra natrium nodig hebt.

Bereiding: Dek af en laat ongeveer een half uur koken op laag vuur. Serveer warm of koud. Gekoeld bewaren. Gooi de uitgekookte groenten weg of doe ze op de composthoop. Dit is een bouillon die in veel klinieken wordt geserveerd. Het is een mineraalrijke, alkaliserende en reinigende drank.

Suppletie met ReMag® en ReMyte®

Veel van mijn patiënten hebben gemerkt dat hun lichaam een betere mineralenbalans heeft wanneer zij ReMag en ReMyte tegelijkertijd gebruiken. Dit is logisch, want magnesium en kalium vullen elkaar aan.

Aloha,
Dr. Carolyn Dean

Let op!
Deze pagina's zijn alleen ter informatie en mogen niet gebruikt worden als vervanging voor medisch advies.
Categorie

Snelkoppelingen
Disclaimer
We behandelen, diagnosticeren, genezen of proberen aandoeningen niet te voorkomen en geen enkel advies of bewering van klanten die een recensies hebben achtergelaten, suggereert op geen enkele wijze de effectiviteit van het gebruik van onze producten. De resultaten kunnen variëren. Geen enkele uitspraak op deze site is een vervanging voor medisch advies, preventie en behandeling.

Picomineral.nl

ReMineralize yourself! Goed opneembare mineralen van dr. Carolyn Dean - RnA ReSet

Nieuws