Waarom valt mijn haar uit?

Waarom valt mijn haar uit?

Steeds meer vrouwen nemen contact met me op met de vraag: waarom valt mijn haar uit? Elke ochtend vinden ze losse haren op hun kussens. Anderen zien een borstel vol haar. In tegenstelling tot mannen, die haaruitval over het algemeen accepteren, heeft haaruitval bij vrouwen sociale implicaties die voor velen bijzonder pijnlijk kunnen zijn.

In dit artikel zal ik het hebben over de redenen waarom u last heeft van haaruitval, en wat u kunt doen om het proces te vertragen en een gezonde haargroei te bevorderen.

Bijwerkingen van medicijnen

Ga na of haaruitval een bijwerking is van een medicijn dat u gebruikt. Wikipedia is een goede bron van informatie over uw medicijnen, zoals wisselwerkingen, bijwerkingen, contra-indicaties en meer. Als u merkt dat haaruitval een bekende bijwerking is van een van uw medicijnen, kunt u met uw arts praten over mogelijke alternatieven.

Factoren die van invloed zijn op haaruitval zijn bijvoorbeeld stress, een tekort aan mineralen, onevenwichtige hormoonhuishouding en slechte voeding.

Haaruitval, stress en een tekort aan mineralen.

Vraag: Wat denkt dr. Dean over magnesiumtekorten en haaruitval? Kan ik ReMag op mijn hoofdhuid smeren en het tegelijk drinken?

Dr. Dean: Wat houdt haarverlies in dat veroorzaakt wordt door stresspieken, zoals een bij operatie of een bevalling? Wat gebeurt er als het lichaam gebukt gaat onder enorme stress en te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt? Drie maanden na zulke vormen van stress komt dit vaak tot uiting als haaruitval. Als u niet in staat bent om uw tekort aan voedingsstoffen aan te vullen, zal het haarverlies blijven aanhouden.

Vraag: “Kan ik ReMag op mijn hoofdhuid smeren en het tegelijk drinken?”

Dr. Dean: ReMag magnesium helpt tegen haaruitval, maar dit soort haaruitval is vaak het gevolg van een schildklier die niet optimaal functioneert. Daarom zou ik ter aanvulling ReMyte willen aanbevelen. We hebben van veel mensen gehoord dat zodra zij met ReMyte® beginnen, hun haaruitval snel stopt en de gewone haargroei weer wordt hersteld. Voor deze vorm van haaruitval is behandeling met ReMag® plus ReMyte® een goed idee.

Haaruitval, hormonale onevenwichtigheden en een gebrekkig dieet.

Vraag: Mijn haar valt veel uit. Mijn borstel zit vol met haar als ik mijn haar borstel. Soms valt mijn haar uit als ik bijvoorbeeld aan het werk ben of aan tafel zit. Volgens mijn dokter is dit DHT (dihydrotestosteron). Kan magnesium hierbij helpen? Kan het haaruitval tegengaan? Zijn het hormonen? Is het levensveranderend? En hoe kan ik ook mijn opvliegers tegengaan?

Dr. Dean: Hoewel deze vrouw haar leeftijd niet heeft vermeld, lijkt ze door de menopauze te gaan en daarbij last te hebben van haaruitval. Haar dokter zei: “Dat is DHT.” Waar ik het over zal hebben, heeft juist te maken met een hormonale disbalans en een endocriene stoornis die vrouwen PCOS (“polycysteus ovariumsyndroom”) noemen. Verder zal ik de drie-eenheid van schildklier-, bijnier-, en geslachtshormonen bespreken. In de schildklier is dat de hyperthyreoïdie van Hashimoto. In de bijnieren gaat het om een verzwakkende of reeds verzwakte functie. U er misschien wel eens over gehoord als bijniervermoeidheid of een burn-out van de bijnieren. Maar bij geslachtshormonen zeg ik meestal gewoon: “PMS, menopauze of perimenopauze.” Waar ik echter niet genoeg aandacht aan heb besteed, is PCOS.

Wat er bij PCOS gebeurt, en haaruitval is hier een gevolg van, is dat er bij PCOS sprake is van een tekort aan progesteron en een relatief overschot aan oestrogeen. Bij PCOS ontbreekt het dus aan voldoende progesteronhormonen. Progesteron produceert cortisol. Cortisol is een stresshormoon is dat in de bijnieren wordt aangemaakt. Wanneer u veel stress of chronische stress ervaart, gebruikt uw lichaam progesteron om cortisol te produceren. Zoals ik al zo vaak heb gezegd, en velen van u al weten, verhoogt cortisol ook het buikvet. Hier hoopt glucose zich op en verandert het in vet. Er gebeuren dus heel veel fascinerende dingen bij PCOS.

Bij PCOS is de progesteronspiegel dus laag. Bij chronische stress wordt progesteron omgezet in cortisol. Stress leidt dus tot minder progesteron. Progesteron is verder nodig om uw prille zwangerschap te stabiliseren. Een tekort aan dit hormoon kan daarom leiden tot onvruchtbaarheid en miskramen als gevolg van PCOS.

Wat haarverlies bij vrouwen betreft, stimuleert insuline de productie van testosteron. Een teveel aan insuline komt vaak voor als u veel junkfood en suiker eet. Als u suikers eet, stijgen uw insuline- en testosteronspiegel. Dit veroorzaakt haaruitval en haargroei op de verkeerde plaatsen, en soms zelfs acne op uw rug.

Wat interessant is aan PCOS, zijn de cysten op de eierstokken op de plaats waar elke maand een eicel vrijkomt. Bij een verkeerde hormonale balans worden de eicellen vastgehouden en blijven daar als cysten liggen. U zit vast in een vicieuze cirkel. Waar begint het en waar eindigt het? Begin altijd met het vermijden van suikers en eenvoudige koolhydraten, want u wilt uw insuline onder controle houden.

Laten we er nog eens doorheen gaan. Insuline kan de testosteronproductie stimuleren, maar tegelijkertijd remt een hoge insulinespiegel de hormonale binding van globuline (waarvan gedacht wordt dat het zich bindt aan testosteron, dat overal in het lichaam terecht kan komen). Dan komen we uit bij DHT, waar haar dokter het over had. DHT ontstaat uit testosteron. Testosteron wordt afgebroken tot DHT, wat weer een factor is bij haaruitval; DHT bindt zich aan receptoren in de haarzakjes in de hoofdhuid, waardoor deze krimpen en als het ware verstikken. Als u genoeg hormoonbindende globuline heeft, produceert uw lichaam testosteron dat niet wordt omgezet in DHT. Eet u veel suiker en junkfood, dan remt dit productie van het hormoonbindende globuline af als gevolg van uw hoge insulinespiegel.

Het lichaam is fascinerend en complex. Alles houdt verband met elkaar. Wat frustrerend is, is dat artsen zeggen: “Dit middeltje pakt één ding aan, waarna alles goed zal komen.” Zo werkt het lichaam alleen niet. Ik stel daarentegen dat PCOS een ander voorbeeld is van de totale afbreuk van lichamelijk welzijn.

Wat kan ik doen?

Een dieet dat rijk is aan natuurlijke fyto-oestrogenen, bijvoorbeeld kikkererwten, maïs, linzen, bonen, peulvruchten en lijnzaad, verhogen de productie van globuline dat testosteron bindt.

Natuurlijk is er ook magnesium. Een laag magnesiumgehalte en een hoge verhouding tussen calcium/magnesium houden volgens sommige onderzoeken direct verband met insulineresistentie. Insuline is nodig om de cellen open te stellen voor glucose, maar dat kan alleen als het lichaam voldoende magnesium heeft. Als insuline niet kan werken omdat er een tekort aan magnesium is, zal het om insuline blijven vragen. Hierdoor wordt de insulinespiegel steeds hoger in een poging de suikers in de cellen te krijgen. Magnesium is dus essentieel voor een goede werking van insuline.

Door uw dieet te veranderen en het aan te vullen met minerale supplementen zoals ReMag en ReMyte is er goede hoop dat u een gezonde haargroei kunt herstellen.

Dr. Carolyn Dean

Let op!
Deze pagina's zijn alleen ter informatie en mogen niet gebruikt worden als vervanging voor medisch advies.
Categorie

Snelkoppelingen
Disclaimer
We behandelen, diagnosticeren, genezen of proberen aandoeningen niet te voorkomen en geen enkel advies of bewering van klanten die een recensies hebben achtergelaten, suggereert op geen enkele wijze de effectiviteit van het gebruik van onze producten. De resultaten kunnen variëren. Geen enkele uitspraak op deze site is een vervanging voor medisch advies, preventie en behandeling.

Picomineral.nl

ReMineralize yourself! Goed opneembare mineralen van dr. Carolyn Dean - RnA ReSet

Nieuws