Verstandig zonnebaden

Verstandig zonnebaden

Vitamine D is van groot belang voor onze gezondheid. Het is echter net zo belangrijk te weten of u wel écht vitamine D nodig hebt en zo ja, welke vorm ervan u veilig kunt gebruiken.

De zomervakantie (in de VS) staat weer voor de deur en vrijwel iedereen droomt er al van om er tussenuit te gaan en de zon op te zoeken. Daarom heeft de National Council on Skin Cancer Prevention de vrijdag vóór Memorial Day, een belangrijke Amerikaanse feestdag, uitgeroepen tot Onverbrande Vrijdag. In plaats van hun verstandige waarschuwingen over te veel tijd doorbrengen in de zon te herhalen, denk ik dat het belangrijk is om ook met mate van de zon te genieten. Ons lichaam is namelijk dol op de vitamine D waarvan zonneschijn ons voorziet.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Al bijna 40 jaar schrijf ik over het belang van vitamine D. Hieronder leest u enkele van mijn bevindingen.

Vitamine D is niet echt een vitamine. Het is eigenlijk een steroïdehormoon, wat het veel krachtiger maakt dan een vitamine. De actieve vorm ervan, calcitriol, is de sleutel is tot het ontgrendelen van bindingsplaatsen op het menselijk genoom.

Dit is nog wel het meest verbazingwekkend: „Het menselijk genoom bevat meer dan 2.700 bindingsplaatsen voor calcitriol; deze bindingsplaatsen liggen dicht bij genen die betrokken zijn bij vrijwel alle bekende gezondheidsaandoeningen.“ Daarom is vitamine D zo belangrijk voor ons. Het is echter net zo belangrijk te weten of u wel écht vitamine D nodig hebt en zo ja, welke vorm ervan u veilig kunt gebruiken.

Vitamine D haalt u het best van nature uit zonlicht

Het belangrijkste dat u moet weten over vitamine D is hoeveel ons lichaam ervan opneemt als wij ons ‘natuurlijk’ gedragen en naar buiten gaan. Mensen maken binnen 30 minuten na blootstelling aan de zon in hun hele lichaam meer dan 10.000 eenheden vitamine D aan. Dit wordt de minimale erytheemdosis genoemd. De productie van vitamine D in de huid begint al na enkele minuten en is maximaal voordat de huid roze wordt.

Ook hier ben ik het mee eens:

Dr. Zoltan Rona, auteur van het boek Vitamin D: The Sunshine Vitamin, dat hij samen schreef met dr. Cannell, zegt dat „iedereen zou moeten weten dat deze hoge mate van natuurlijke vitamine D3-productie in de huid het belangrijkste feit is over vitamine D.

Houd een goede relatie met de zon

Veel mensen hebben geen goede relatie meer met de zon. Het zijn de mensen die nooit hun kantoor of huis verlaten en genieten van frisse lucht en zonneschijn. De mensen die zich van top tot teen aankleden en insmeren met sterke zonnebrandcrèmes en een zonnebril moeten dragen om veilig naar buiten te kunnen gaan. Omdat deze mensen nauwelijks vitamine D uit zonlicht, is het geen wonder dat er een wereldwijde epidemie is van mensen die een vitamine D-tekort hebben, wat uiteindelijk kan leiden tot maar liefst zeventien verschillende soorten kanker.

Mijn eigen tips

Ik wandel en zwem elke dag in de zon - ik woon in Hawaï. Hier leest u enkele handige tips die ik gebruik wanneer ik naar buiten ga:

Ik smeer nooit iets op mijn huid dat ik niet zou eten. Ik gebruik dus geen zonnebrandcrème. Als ik voel dat mijn huid extra bescherming nodig heeft, bijvoorbeeld als ik op het water ben, gebruik ik zinkoxide op mijn gezicht, oren en hals.

Als ik wandel of zwem, draag ik een hoed en een zomers hemd met lange mouwen.

Als ik weer thuis kom, stap ik niet meteen onder de douche - dat kan de productie van vitamine D verstoren.

Ik zon vanaf het late voorjaar, gedurende de zomer en tot in het begin van de herfst zo vaak mogelijk 20-30 minuten, waarbij ik oplet dat mijn huid niet verbrandt. (Mensen met een donkere huid moeten meer tijd doorbrengen in de zon). Daarna bedek ik zoals eerder beschreven mijn huid. Bovendien verminder ik in die periode mijn calciuminname en verhoog ik mijn magnesiuminname (met ReMag). Dit houdt de verhouding tussen vitamine D, calcium en magnesium in evenwicht.

Dr. Carolyn Dean

Let op!
Deze pagina's zijn alleen ter informatie en mogen niet gebruikt worden als vervanging voor medisch advies.
Categorie

Snelkoppelingen
Disclaimer
We behandelen, diagnosticeren, genezen of proberen aandoeningen niet te voorkomen en geen enkel advies of bewering van klanten die een recensies hebben achtergelaten, suggereert op geen enkele wijze de effectiviteit van het gebruik van onze producten. De resultaten kunnen variëren. Geen enkele uitspraak op deze site is een vervanging voor medisch advies, preventie en behandeling.

Picomineral.nl

ReMineralize yourself! Goed opneembare mineralen van dr. Carolyn Dean - RnA ReSet

Nieuws