Mijn dieetadvies - keto

Mijn dieetadvies - keto

Al tientallen jaren hoor ik over het ketodieet. Helaas was mijn eerste ervaring met dit dieet negatief.

In mijn laatste artikel over keto, wat ik achteraf als mijn favoriete blog beschouw, klink ik er niet erg enthousiast over. In 2017 schreef ik namelijk het volgende:

Een ketogeen dieet is een vetrijk dieet. Het bevat veel eiwitten en maar weinig koolhydraten. Dit dieet werd vroeger voornamelijk gebruikt om epilepsie bij kinderen te behandelen, maar op een of andere manier is het uitgegroeid tot een rage geworden.

Ik vind het zelf een erg onevenwichtig dieet. Het probeert het lichaam te forceren om vet te gebruiken als energiebron, in plaats van koolhydraten of eiwitten. Een gram vet bevat negen calorieën, terwijl een gram eiwit vier calorieën bevat. Door vet te verbranden, verbrandt u dus meer calorieën.

Het klassieke ketodieet bevat vetten, eiwitten en koolhydraten in een verhouding van 4:1:1. Kokosolie is daarbij een favoriet middellange ketenvetzuur. Het nadeel is dat het ook zeer onevenwichtig is en ertoe kan leiden dat het lichaam magnesium verliest. Voor de meeste mensen is dat op termijn onhoudbaar: vijf procent koolhydraten op 1.500 is 30 calorieën, of zeven gram vet. De enige bron van koolhydraten die ik kon vinden en voldeed aan deze criteria van vijf procent, was een middelgrote wortel. Meer niet. Dat zijn dan de koolhydraten voor de hele dag. Ik weet dat dit nogal dramatisch kan klinken, maar ik beschouw dit niet als een duurzaam dieet.

Ook heb ik ontdekt dat een vetrijk dieet de galblaas kan overbelasten, omdat die te veel gal moet produceren om het vet te verteren. Veel mensen vinden dit misschien overdreven. Uw calciumspiegel kan bijvoorbeeld erg hoog zijn omdat u veel vette kaas eet. Daarentegen krijgt u te weinig magnesium binnen.

Een voorbeeld: een zuivelproduct als cheddar bevat 600 milligram calcium in een portie van 90 gram. Mensen die kefir drinken, krijgen 190 milligram calcium binnen met een portie van 180 ml. Zo ken ik veel vegetariërs die een aantal glazen kefir per dag drinken, omdat zij hun eiwitinname willen verhogen. Wat zij zich echter niet beseffen, is dat zij zo ook te veel calcium binnenkrijgen.

Artsen die keto promoten, geven toe dat u van te veel calcium spierkrampen, constipatie en nierstenen kunt krijgen. Magnesium is nodig om calcium in ionische vorm naar de botten en tanden te sturen. Als uw lichaam niet genoeg magnesium heeft, slaat calcium neer in de kransslagaders, halsslagaders en nierslagaders en kan het nierstenen, galstenen, hielspoor en verkalking van borstweefsel veroorzaken. Een ketogeen dieet kan het lichaam voor de gek houden en doen geloven dat het honger heeft, waardoor de schildklierfunctie vermindert.

Waarom ik van gedachten ben veranderd over keto

Al tientallen jaren hoor ik over het ketodieet. Helaas was mijn eerste ervaring met dit dieet negatief. Een obese patiënte met diabetes vertelde me dat ze door dit dieet in het ziekenhuis belandde met ketoacidose en een verergering van haar psychiatrische symptomen. Op basis van deze ene casus heb ik keto jarenlang vermeden. Toch las ik over het succes ervan bij de behandeling van epilepsie, waar niets anders hielp. Ook hoorde ik steeds meer over keto en gewichtsverlies. Op een gegeven moment begonnen klanten mij te vragen naar dit dieet en wist ik dat ik mijn kop niet langer in het zand kon steken. Of, in mijn geval, in de fruitmand.

Wat is het ketodieet?

72% van de bevolking heeft overgewicht en obesitas met bijbehorende complicaties zoals diabetes, metabool syndroom, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Het dieet is bedoeld om de insulinespiegel, waardoor vet wordt opgeslagen, te verlagen door koolhydraten te vermijden en vetverbranding te stimuleren. Het lijkt te werken bij gemotiveerde personen, maar kan het de langzame mars naar vroegtijdige ondergang van het merendeel van de bevolking keren? Om deze vraag te beantwoorden heb ik de grootste voorstanders van het ketodieet uitgebreid bestudeerd, zoals dr. Jason Fung, een Canadese nefroloog die met diabetespatiënten werkt en keto gebruikt in zijn behandelingen. Ook experimenteerde ik zelf met het dieet. Graag deel ik mijn onderzoek en ervaringen met u.

Fruit is de boosdoener

Door mijn dieet voor ketose, realiseerde ik me op een gegeven moment dat ik wilde afvallen.

Sinds ik naar Maui in Hawaï ben verhuisd, ben ik steeds meer fruit gaan eten. Dat ging ontzettend gemakkelijk omdat ik tijdens mijn ochtendwandeling het fruit gewoon van de bomen kon plukken! Geleidelijk aan nam mijn gewicht toe, tot ik uiteindelijk 7 kg te zwaar was; omdat ik maar klein van stuk ben, was dat 48 kg. Daarom begon ik aan de onvermijdelijke pelgrimstocht: afvallen. In plaats van de ellendige calorierestrictie probeerde ik juist meer calorieën te verbranden door beweging. Ik had het geluk dat ik nog nooit in mijn leven een dieet had gevolgd. Daarom dacht ik dat ik er gewoon niet goed in was.

Zelfs toen ik heel streng was voor mezelf en slechts één maaltijd per dag at en meerdere uren sportte, verloor ik geen gewicht. Ik wist zeker dat mijn weegschaal kapot moest zijn. Uiteindelijk belandde ik op een punt waarop ik nieuwsgierig werd naar keto.

Het gaat niet om calorieën

Zoals ik al zei, stuitte ik in mijn onderzoek op het werk van dr. Jason Fung. Nadat hij had gezien hoe allopathische behandelingen faalden bij patiënten met nierschade, realiseerde hij zich dat zwaarlijvigheid hiervan de oorzaak was. Hij volgde de link tussen obesitas, diabetes en nierfalen. Omdat iemand bij het oplossen hiervan het voortouw moest nemen, besloot hij zijn bevindingen te publiceren onder de titel The Obesity Code. Zijn onderzoeken waren bevestiging van mijn ervaring dat calorierestrictie en lichaamsbeweging onvoldoende effect hadden op mijn gewichtsverlies. Dr. Fung zegt daarover zelfs: “Het mislukkingspercentage van een minder-eten-meer-bewegen-strategie” is ongeveer 99 procent!

The Obesity Code - Mijn recensie van het boek van dr. Fung

Dr. Fung, die woont in Toronto - toevallig ook de woonplaats van dr. Banting en dr. Best, de ontdekkers van insuline, was verbaasd te ontdekken dat Banting al 150 jaar eerder geraffineerde koolhydraten als oorzaak van diabetes had aangewezen! Volgens dr. Fung is het ongelooflijk dat hij al die jaren medicijnen had voorgeschreven voordat hij besefte dat Banting gelijk had. Dr. Fung had echter veel tijd nodig om zijn collega’s ervan te overtuigen dat hij iets op het spoor was. Gelukkig zijn veel artsen zich nu bewust van het belang en de effectiviteit van keto en intermittent fasting en delen zij deze informatie met hun patiënten.

Dr. Fung ontdekte dat gewichtstoename niets te maken heeft met calorieën, waardoor wij slecht zijn in afvallen. De onderliggende reden is onze onstabiele relatie met het hormoon insuline. Als u te veel insuline produceert, dat glucose naar de cellen stuurt om ze van energie te voorzien, is dat prima. Zijn de cellen echter verzadigd, dan stuurt het overtollige glucose naar de vetcellen. Een koolhydraatarm dieet, dat geen automatische insulinesecretie op gang brengt, houdt het insulineniveau permanent laag, vermindert de gewichtstoename en heeft sommige mensen zelfs genezen van diabetes type II.

Bij het vervangen van een koolhydraatarm dieet door een vetrijk dieet, gebeurde er echter iets heel interessants. Bij een koolhydraatarm dieet moet het lichaam overgaan op vetverbranding, waarbij ketonen als celbrandstof worden geproduceerd en het gewicht verliest. Ketonen zijn een natuurlijk afbraakproduct van de vetverbranding, geen teken van ketoacidose, waar mijn patiënt aan leed. Ketoacidose bij diabetes is een combinatie van ketonen, een langdurige hoge bloedsuikerspiegel en insulinetekort. In ketose verkeren tijdens een ketodieet is een goede zaak. Dit betekent dat u zich in de vetverbrandingszone bevindt. Ketonen kunnen worden gemeten door urineonderzoek en geven informatie over hoeveel koolhydraten u kunt eten zonder deze vetverbrandingszone te verlaten.

Nogmaals, insuline is het hormoon dat bepaalt of energie in de cellen wordt verbrand of opgeslagen. Suiker wordt in de lever opgeslagen als glycogeen, vetten worden opgeslagen in de vetcellen. Opgeslagen energie uit glycogeen is net als geld in uw portemonnee, terwijl opgeslagen vet is als geld op de bank: u komt er moeilijker bij, vaak pas alleen als het geld in uw portemonnee (de opgeslagen energie uit glycoceen) op is. Wanneer u koolhydraten eet, stijgt uw insuline; wanneer uw insuline daalt, vertelt dit het lichaam om energie vrij te maken uit de glycogeenvoorraden in de lever en de spieren. Ik kan niet voorbijgaan aan het belangrijke feit dat een eiwitrijk dieet ook de afgifte van insuline stimuleert, en dan met name dierlijke eiwitten. Daarom wordt voor keto ook een gematigde eiwitinname aanbevolen.

Intermittent fasting

Ik kwam in ketose door drie dagen te vasten. Vervolgens bleef ik eenmaal per week 24 tot 48 uur vasten, waarbij ik bleef afvallen. Door te vasten verbrandt u snel opgeslagen suikers, waardoor u de vetverbrandingsschakelaar in uw lichaam kunt activeren. Een koolhydraatarm dieet beschermt u tegen het verbranden en opslaan van koolhydraten, zodat uw lichaam in de vetverbrandingszone blijft. Toen ik onderzoek deed naar ketose en vasten, kwam ik erachter dat koolhydraten geen essentieel onderdeel zijn van onze voeding. Dit was een van mijn argumenten tegen een koolhydraatarm dieet; door zelf onderzoek te doen, ben ik uiteindelijk van gedachten veranderd. Als het glucose nodig heeft, kan het lichaam koolhydraten aanmaken uit vetzuren en eiwitten in een proces dat gluconeogenese wordt genoemd. Wij hebben dus niet noodzakelijk koolhydraten nodig in onze voeding.

Uw lichaam heeft ondersteuning nodig tijdens het vasten

Toen ik vastte, gebruikte ik ReMag, ReMyte, ReCalcia, ReAline en RnA ReSet Drops. Het lichaam haalt voedingsstoffen zoals vetten en suikers uit het voedsel dat we eten. Als u uw energie uit ketonen haalt door uw vetvoorraden te verbranden en uw mineralen en bepaalde vitamines uit supplementen haalt, kunt u meerdere dagen probleemloos vasten.

Mijn regel voor vasten

Wat kan ik zeggen over vasten, anders dan dat u niet moet eten? Ik kan u echter wel advies geven over hoe u uw lichaam met voedingsstoffen kunt ondersteunen als u honger heeft.

Drink gedurende de dag water met zeezout en uw dagelijkse doseringen ReMag, ReMyte en ReCalcia. Instructies voor hydratering: Vermenigvuldig uw gewicht met 0,03. De resulterende waarde is het minimum aantal liter water dat u per dag moet drinken. Voeg aan elke liter 1 theelepel Himalaya-, Keltisch of zeezout toe.

Gebruik ReAline tweemaal daags.

Gebruik RnA ReSet Drops tweemaal daags.

Gebruik psyllium en bentoniet tweemaal daags om gifstoffen te absorberen.

Als u iets wilt ‘proeven’ tijdens het vasten, drink dan cafeïnevrije kruidenthee in plaats van koffie. Lapacho is een goede keuze, vooral voor mensen met gistovergroei, omdat het schimmeldodende eigenschappen heeft.

Ondersteun uw detox: voorkom ketogriep

Mijn ervaring met de behandeling van gistovergroei met Yeast Reset heeft mij ertoe gebracht tweemaal daags vloeibare bentoniet en psyllium te gebruiken wanneer ik aan het vasten ben. Ik gebruik het om gifstoffen van afstervende gisten en uit vet vrijgekomen gifstoffen te absorberen. Psyllium verbetert daarnaast de stoelgang. Ook kunt u overwegen om een koffieklysma te doen tijdens het vasten.

Hier is het recept voor de anti-candida detoxdrank die ik drink tijdens het vasten:

Vloeibaar bentoniet: Begin met 1-3 theelepels. Ik neem tweemaal daags 1 eetlepel, gemengd in 120 ml water, in combinatie met psyllium tijdens het vasten.

Doseer het vloeibaar bentoniet in een glas, voeg dan de psyllium toe, verdun met water, schud goed en drink snel op. Bentoniet absorbeert darmgifstoffen, en psyllium voorkomt opstoppingen in de darmen zodat u tijdens het vasten een stoelgang blijft houden en gifstoffen niet opnieuw uit de darmen kunnen worden opgenomen. Daarnaast doe ik klysma's tijdens het vasten. Niet iedereen zal echter baat hebben van een koffieklysma. Beslis zelf of u hiervoor ‘gezond genoeg’ bent.

Mijn huidige ketodieet

Wanneer ik klaar ben met een periode van drie dagen vasten, ga ik op de volgende manier verder met mijn ketodieet. Gebruik mijn onderstaande tips om u zo snel mogelijk op weg te helpen met uw ketodieet als u besluit het te proberen:

5:00 uur: 1 theelepel (2,5 ml) ReMag in een glas water met zout, samen met een capsule ReAline, een capsule Blue Ice Royal en twee tabletten natuurlijke vitamine C (400 mg in totaal).

6:00 uur: 2 theelepels RnA ReSet Drops

6:15 uur: Ochtendwandeling

8:00 uur: glas water met zeezout

9:30 uur: 2 theelepels psylliumpoeder en 1 eetlepel bentoniet in voldoende water

11:30 uur: Groentesalade: vetrijk met voldoende eiwitten. Kip-, zalm- of tonijnsalade met 3 eetlepels macadamiaboter (notenboter). Voeg boerenkool, cherrytomaatjes, avocado, sla, rucola, spinazie, andijvie, koriander, peultjes, lenteui, munt, basilicum of andere biologische groente toe. Mijn zelfgemaakte sladressing bevat olijfolie, knoflook, appelciderazijn en dijonmosterd. Ik eet de helft van de salade en bewaar en de rest voor ongeveer 5 of 6 uur later.

12:00 uur: 2 theelepels (5 ml) ReMyte, 2 theelepels (5 ml) ReCalcia

14:30 uur: 30 minuten zwemmen

16:30 uur: Tweede portie salade

18:30 uur: Een kwart tot een half kopje bevroren frambozen met 60-90 g kokosmelk en 60-90 g geitenkefir

21:30 uur: 1 theelepel (2,5 ml) ReMag in een glas water met een capsule ReAline, een capsule Blue Ice Royal en twee vitamine C-tabletten (400 mg).

Als ik zo mijn dieet opschrijf, lijkt het alsof ik niet veel eet. Dankzij de notenboter, avocado en olijfolie voel ik me echter goed vol. Sinds ik de afgelopen jaren RNA ReSet Drops gebruik, voel ik me heel gezond en tevreden - terwijl ik minder eet dan ooit tevoren. Ik onderschrijf de twee regels van keto dan ook volledig:

Eet niet tenzij je honger hebt, en eet tot je je voldaan voelt.

Aloha,
Dr. Carolyn Dean

Let op!
Deze pagina's zijn alleen ter informatie en mogen niet gebruikt worden als vervanging voor medisch advies.
Categorie

Snelkoppelingen
Disclaimer
We behandelen, diagnosticeren, genezen of proberen aandoeningen niet te voorkomen en geen enkel advies of bewering van klanten die een recensies hebben achtergelaten, suggereert op geen enkele wijze de effectiviteit van het gebruik van onze producten. De resultaten kunnen variëren. Geen enkele uitspraak op deze site is een vervanging voor medisch advies, preventie en behandeling.

Picomineral.nl

ReMineralize yourself! Goed opneembare mineralen van dr. Carolyn Dean - RnA ReSet

Nieuws